Social media: Phishing

Facebook wordt vaak geteisterd door online oplichters, maar deze phishing scam zou ook u wel eens kunnen bereiken. hoe kunt u deze en andere oplichters herkennen.

Wat is de Facebook Phishing Scam?

Phishing komt van de woorden password harvesting en fishing en slaat op het illegaal verkrijgen van informatiegegevens. Online fraudeurs gebruiken de techniek om u wachtwoorden, inlogcodes en bankgegevens te ontlokken.

De Facebook Phishing Scam probeert uw Facebook-account te blokkeren met de smoes dat u de gebruikersrichtlijnen niet hebt nageleefd. U wordt gevraagd op een link te klikken om uw account te verifiëren, anders wordt die geblokkeerd. Klikt u op de link, dan wordt u op een andere site naar uw persoonlijke gegevens gevraagd. Vul nergens uw gegevens in. Doet u dat toch, dan hebben de oplichters vrij spel om spam te plaatsen in naam van uw account.

Hoe herkent u deze en andere oplichters?

De oplichters achter de Facebook Phishing Scam zullen u proberen te bereiken met een valse melding van Facebook Security, Facebook Support of een andere officieel klinkende naam. Klik nooit op links in zulke meldingen.

Andere kenmerken die kunnen wijzen op fraude:

  1. Onbekende url’s: Facebook zal nooit linken naar een website-url die de naam ‘Facebook’ niet bevat.
  2. Afzender: Check naast de naam van de afzender ook het afzendadres. Is dit een vaag adres of een afgeleide versie van een bestaand adres, dan zit het fout.
  3. Inhoud: Bij phishing mails zal je altijd aangemoedigd worden om op een link te klikken, telkens om persoonsgegevens te ‘bewerken’ of te ‘verifiëren’.
  4. Taalgebruik: In phishing mails of -berichten staan vaak taalfouten en manke zinnen. Ook een onpersoonlijke aanspreking kan wijzen op het werk van oplichters.
  5. Links: Klik nooit op een link zonder te checken of die legitiem is.
    Hoe weet u of een link legitiem is?
  • Op uw desktop: Kopieer en plak de link in een teksteditor. Krijgt u geen bedrijfsadres te zien of komt het niet overeen met de tekst? Dat zit niet snor!
  • Op een mobiel toestel: Houd de link lang ingedrukt tot je opties te zien krijgt. 

Een extra tip is om een goed antivirus programma te kopen en op uw computer te plaatsen waardoor dergelijke phishing scams niet toepasbaar zijn op uw computer.

Helaas gebeurt phishing niet alleen via Facebook, maar ook via e-mail. De oplichters doen zich voor als uw bank, belastingdienst of internetprovider. Bovenstaande tips helpen ook tegen deze vorm van phishing.  

Wees sowieso altijd alert en blijf u informeren bij social media-experts.